Saturday, March 28, 2015

Žemuoginiai špinatai

Žemuoginiai špinatai
Žemuoginiai špinatai verti atskiro įrašo - tai labai įdomus atradimas, kurį auginti iš tiesų verta. Didžiausia vertė yra tai, kad galima panaudoti ir lapus, ir uogas, o panaudojimo būdų labai daug. Be to, tai lengvai ant palangės augantis nelabai didelis krūmelis, kurio priežiūra lengva.
Augalas auga maždaug iki 50 cm aukščio (jei labai stiebiasi aukštyn, uogos gali nulaužti šakeles), tad puikiai telpa tiek ant palangės, tiek balkone ar atskyrus nedidelę erdvę šiltnamyje. Nors daugelis daržininkų šį augalą augina tik kaip dekoratyvinį, mes labiau jį auginame dėl uogų ir špinatų.

Kraustomės į Rukis.lt

Daiginami žemuoginiai špinatai
Sėti žemuoginius špinatus galima tiesiai į dirvą, kuriai augalas nėra reiklus, tačiau galima daiginti ir namuose daigyklose ar indeliuose, taip pat auginti tiesiai vazone, kurio dydis turi būti bent 30 cm skersmes. Žinoma, vėliau galima persodinti, tačiau reikėtų tai atlikt kol augalai dar jauni.

Uogos

Žemuoginių špinatų uogos nepasižymi ypatingu skoniu. Turi saldumo, tačiau nėra pernelyg saldžios, dėl to puikiai tinka pagardinti įvairiems patiekalams. Tai gali būti sriubos, mėsos troškiniai ir kt. Dažniausiai uogas naudojame pupelių, daržovių sriubose, verdant barščius, taip pat ruošiant troškinį. Verta išmėginti uogas kaip bandelių ar pyragėlių įdarui, jei nesinori labai saldžių užkandžių.
Siekiant, kad uogos išsilaikytų ilgiau - jas šaldome. Žinoma, galima virti uogienę, tačiau pirmasis variantas mums yra patogesnis ir priimtinesnis.
Teko skaityti, jog iš šių uogų gaminamas vynas, kisielius. Deja, to išmėginti dar neteko, galbūt ateityje.

Špinatai

Žemuoginiai špinatai
Lapai yra špinatų rūšis, puikiai tinkama paskatinti įvairiems patiekalams. Mes naudojame kartu su uogomis į sriubas ar mėsos patiekalus, kartais atskirai pagardinti mėsą ar salotas. Lapus taip pat šaldėme, todėl turėjome jų visą žiemą. Lapų skonis kažkuo primena salotas, tad puikiai tinka net ir sumuštiniams. Žinoma, salotoms labiau tinka švieži lapai, o ne šaldyti.

Pradėjus nokti uogoms ar labai išstypus augalui vertėtų jį parišti - praeitais metais kelių šakelių neparišom iš jos lūžo, laimei, jau su prinokusiomis uogomis.

No comments:

Post a Comment